Zdravý cheese cake bez mouky

13. března 2015 v 10:31 | Llamka |  Svačiny, dezerty
Cheese cake byl "vynalezen" omylem, když se nějaký americký Wilda snažil vyfouknout Francouzům recept na jejich měkký sýr. Dneska je tak oblíbený, že se na soutěžích o největší cheesecake dělají i 2 000 kilové krávy a tenhle dortík má dokonce svůj národní den.



Taky milujete jeho svěží, sladko a přece trochu slanou chuť? Jeho hutnost a šťavnatost? Jestli ano, pak vás určitě netěší fakt, že klasicky se jeho korpus tvoří z máslových sušenek rozmixovaných s dalším máslem a ani náplň není zrovna "fitness"...Proto jsem vymyslela recept na cheesecake, který je jednoduchý na přípravu, plný vlákniny a bílkovin a přece vám (snad) bude moc chutnat.

Jak to dělám já (kulatá dortová forma):
Korpus
200 g sušených švestek
100 - 150 g mandlí
lžíce (oříškového či obyč) másla

Náplň:
2 vajíčka
2x vanička mascarpone
1 kelímek ricotty
sladidlo dle chuti - med, agáve, třtinový cukr,...

Nejprve hodím do mixéru všechny mandle a rozemelu na jemno. Přidám švestky a vesele mixuju dál. Přidám rozměkklé máslo, ještě jednou si s mixérem zavrčím a směs vyklopím do vymazané formy. Rukama jí "uhňácám" tak, aby byla všude a rovnoměrně. Roztopím si troubu na 180 stupňů a vrhnu se na náplň - jednoduše vše rozmíchám, se sladilem zacházím tak, aby nám směs prostě chutnala (ne, neznamená to tak vyvrhnout tam celou sklenku medu Úžasný). Naliju na korpus a peču asi hodinu, hotový cheesecake poznám podle tmavší kůrčičky, co se udělá. Po vytažení z trouby nechám vychladnout, pak ještě víc a pak už ho možná v ledničce ani nenajdu Smějící se


Co se sušených švestek týče, už před nějakou dobou jsem si je totálně zamilovala. Mají obrovský podíl vlákniny a obsahují relativně málo cukrů, přesto jsou slaďoučké a třeba v tomhle receptu zcela nahradí jakékoliv slazení korpusu :-) Je ale potřeba dobře vybírat - mně například moc chutnají Lidlovské, ale mám pocit, že se to vedení dozvědělo a v rámci toho, že se mě snaží naštvat/trápit hladem je teď nějak přestali prodávatNerozhodný Ty nejlepší jsou lesklé, měkké a šťavnaté. Pokud máte tip, kde k takovým přijít, sem s ním!:-)

Mějte se krásně a piště mi, jak zdravě mlsáte vy:-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama