Česká kuchyně: proč jíme blafy?

9. března 2015 v 14:37 | Llamka |  Kolem okolo
České stoly mi občas připomínají spíš korýtka. Co se nám stalo, že dobrovolně pojídáme "junk food" a ještě si na tom vlastně máme pochutnat?



Milí fitnessáci Usmívající se Doufám, že se máte dobře a třeba jste s prvními jarními paprsky vyběhli do přírody.

Dnešní článek nebude recept a nebude ani o cvičení. Nastává chvíle mého občasného vykecávání - tentokrát na téma, proč máme tendenci jíst - určitě mi odpustíte ten výraz - blafy.
Aby bylo jasno, vůbec nepodceňuju sílu dobrého, i když nezdravého jídla. Výborná čokoláda, pečená kachna se zelím, koneckonců i to smažené kuře nebo řízek - proč ne, pokud je to jednou za čas a chutná nám to, není důvod si takové jídlo nedopřát. To je ale kategorie jídla, která je dejme tomu nutričně na nic, kulinářsky však obstojí. A pak jsou jídla (?) která jsou plná blbostí a k tomu jako ze třetí, slušně zaplivané cenové. A my se jimi přesto cpeme. Proč?

Vybrala jsem namátkou několik úkazů, které mě na české gastronomii fascinují:

Blobfish k jídlu
Pro mě nepochopitelný vynález, který se u nás překvapivě dobře drží - aspik. Proč chce někdo jíst průhlednou, oslizlou hmotu zalívající mńamky typu šunky s křenovou pomazánkou, vajíčkem na tvrdo nebo polochcíplou zeleninou?


Kreativní pomazánky
Na pomazánky jsme my Češi vůbec pašáci - nestačí nám teba ochucený tvaroh nebo pomazánkové máslo, my máme srdce i dveře lednice otevřené i takovým lektvarům, jako je třeba grónská pomazánka (kouknout, jak jí ohodnotilo Peklo na talíři můžete tady).

Všudypřítomný kečup a majonéza
Je to moc suché/obyčejné/bez chuti? Jednoduchý recept, šupnem tam půl kila majonézy. Nechtějí to děti jíst? Dobarvíme jim to kečupem. Vyřešeno!

Španělský ptáček
Jak asi nebylo těžké odhalit z mých receptů (gulášek z fitness kravičky, domácí hamburgery), zbožňuju dobré hovězí. A proto mě skoro bolí, když ho začneme po česku vydatně prznit ve jménu "španělské" (proč? Mě hned napadla nějaká souvislost se španělskou inkvizicí Smějící se) úpravy - naklepeme, narveme sterilovanou okurou, paprikou, vajíčkem, ti kreativnější dokonce třeba i párkem, upečeme a hrdě servírujeme.


Zázračné výrobky z...mouky
Není to prasárna, ale nemůžu se nezmínit, protože tohle už zavání klamáním spotřebitele a spousta ne moc znalých může snadno naletět. Jsou u nás oblíbené třeba Bebe sušenky, propagovány jako supr trupr zdravá potravina obsahující samé dobroty pro naše bříška. No a pak si přečteme složení - na prvním místě, že mají přes 61% cereálií - to je super, ne? Ale jak už jsem psala tady, znamená to v podstatě to, že sušenky prostě nejsou ze šutru. Těch celozrnných cereálií už obsahují procent pouze 20 a k tomu asi 27 g cukru na 100 g výrobků. Ať žije vyvážená snídaně.


Neříkám, že jsme jediný národ, který jí čuňačinky - jasně že proti Američanům (a za mě i Angličanům) na tom pořád ještě nejsme tak špatně. To ale přece není žádná výhra, naše potraviny, které denodenně kupujeme jsou jedny z nejméně kvalitních na evropském trhu.

Že jíme blafy, protože jsou levné a my chceme ušetřit....to se mi prostě tak úplně nezdá. Jedla jsem i v chudých oblastech, třeba v Arménii a jasně - jejich kuchyně obsahuje minimum masa, používají (pro nás) podivné ingredience (kdo už taky zkoušel kopřivovou polévku?Smějící se), ale všechno jejich jídlo má nějaký smysl.


Čím víc se proklikovávám a prodřepovávám do "fitness" světa, tím víc vidím i do potravin, ale v žádném případě lidem nemávám kalorickýma tabulkama před očima, ani když se opováží si dát smažák s hranolkama na oleji, co stál v kuchyni 1000 a 1 noc Smějící se Jen bych chtěla, aby lidi víc přemýšleli, čím se krmí. Nebo své blízké. A možná, že když nás bude víc a víc, začnou se i u nás běžně prodávat lepší a zdravější potraviny. Co říkáte, jdete do toho?Usmívající se

Jak vám se zdá úroveň kvality potravin u nás? Nakupujete (i) ve zdravých výživách? Jaká další klasická česká jídelní úchylárna vás napadá?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 hellboy hellboy | Web | 9. března 2015 v 14:43 | Reagovat

jak já bych si tady dala zvýšené jídla :-O v německu jsou samí blafy, nemaj ani pořádnou mouku:D

2 Iva Iva | E-mail | 11. března 2015 v 18:07 | Reagovat

Tak já s tebou naprosto souhlasím... To, co češi jedí je opravdu někdy až nechutné... Asi mě nenapadne teď hned nějaká česká úchylárna co se týče jídla, ale možná takový segedínský guláš mi příjde šílený... prostě - zelí s masem je v pohodě ale ještě to míchat se smetanou? a moukou? a dovršit to bílým knedlíkem? Néé to je fakt šílený! A nebo mě teď napadlo jak velkou spotřebu bílého pečiva má český národ...
No, jsem ráda, že já takové věci nejím a že se víc zajímám o to, co svému tělu zajímám. Vždyť to tělo si to přece zaslouží ne? Nějakou tu péči i zevnitř :)
Co se týče zdravé výživy, tak tam chodím tak jednou do týdne, někdy teda jen jednou za 14 dní, protože jídla ze zdravé výživy jím u nás doma jenom já a zase tolik toho sníst nestíhám, takže mě pokaždé ten můj nákup vystačí na dlouho. :)
A úroveň kvality jídel u nás je mizerná... Hlavně tedy v restauracích... Je to všechno na stejné bázi, jen je to různě přibarvené či ovoněné...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama