Zdravý (a mňamózní) makovník

12. února 2015 v 13:57 | Llamka |  Svačiny, dezerty
Vláčný, plný chuti (makové chuti, aby bylo jasno), voňavý a měkký, až je to skoro průšvih. Udělat ho vám zabere chviličku a sníst ještě tak poloviční ..chviličku?:D



Celkem dost lidí to neví (nebo na mák koukají spíš jako na vhodné doplnění odporných jídelňáckých šulÁnků s mákem :D), ale mák je skvělá potravina. Tak jako většina semínek obsahuje dost tuku (přibližně ½ hmotnosti - své, ne vaší), ale převážně toho "dobrého" a kromě toho taky obr množství vápníku.
V dost zemích je pěstování máku zakázáno a tak Češi mají v jeho produkci pochopitelně prvenství:D
Navrhuju (vy)užít ho třeba v makové ovesné kaši nebo v tomhle fitness makovníku:-)


Jak to dělám já (menší plech):
1 hrnek celozrnné mouky a vloček (já použila pšeničnou, pohankovou a ovesné vločky)
½ hrnek bílého jogurt
3-4 lžíce sladidla (já použila cukr muscovado)
1 zralý banán
1 hrnek máku
1 lžička prášku do pečiva
trocha citronové šťávy
+ mléko či jeho alternativa dle potřeby

může být: pudink, marmeláda, ovocný přeliv

Postup je srandovně jednoduchý - jen smíchám "suché" ingredience s těma "mokrýma", které pořádně rozmixuju (hlavně banán), potom dám vše dohromady. Vyliju ideálně na plech. Peču při 200 stupních asi 20 minut, dokud nevytáhnu špejli suchou:-)

Až makovník vystydne, doporučuju ho něčím ještě vylepšit - já zvolila vanilkový puding, ale super bude i marmeláda, ovocný přeliv, hovno s koprem.


Jo a prosím vás pěkně, mák si pomelte. Možná vám přijde pitomé, že to vůbec zmiňuju, ale co jsem byla osočena, že sušenky se připálily, protože jsem neupozornila, že péct se mají na pečícím papíře…tak raději varuju :D




Zajímá mě - máte rádi mák? Jestli ano, jaký je váš oblíbený recept?:-) Ráda se nechám inspirovat.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ellie's' - untrue.blog.cz ellie's' - untrue.blog.cz | Web | 12. února 2015 v 17:45 | Reagovat

Konečně nějaký blog plných receptů, tvůj blog si uložím :)

2 Alenka Alenka | 13. února 2015 v 20:45 | Reagovat

díky za typ s namletím maku :-D už sem přišla na to jak píct aji bez papíru :-P
v neděli vyzkouším, vypadá to luxusně :-) až nestíhám vařit, kolik skvělých receptů vymýšlíš :-) big like ;-)

3 M. M. | 7. března 2015 v 20:28 | Reagovat

Mák miluju, jím ho každý den - dávám si dvě vrchovaté lžíce mletého máku do tvarohu + přidávám 5 lžic vloče, namačkám do toho zralý banán, pokrájím mandarinku a jablko, popráším skořicí... a zdravá sváča je na světě :-) A ještě tak moc dobrá :-)

4 Jája Jája | 4. dubna 2015 v 18:48 | Reagovat

hovno s koprem :-D  :-D líbí se mi tadyyy :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama