Mrkvový koláč se sýrem

2. února 2015 v 8:16 | Llamka |  Svačiny, dezerty
Tak čerstvý, svěží koláč téměř bez tuku i cukru, povýšený bezmála na dortík sýrovo - jogurtovou nátěrkou...navíc vonící mou oblíbenou skořicí. Netřeba víc řečí okolo, vyzkoušejte:-)



Před pár dny jsme dostali balíček z Jaroměřické mlékárny, plný kvalitních, zdravých mléčných produktů. Jsem moc ráda, že nám mlékárna spolupráci nabídla, protože mlékujou bez éček, z kvalitních surovin a s láskou a péčí tak jako vařím já pro vás :-) Postupně budeme jaroměřické dobroty testovat a jako první přišel na řadu smetanový sýr Fénix.
Moje mlsná duše měla samozřejmě okamžitě asi tak tisíc a jeden nápad, jak sýr využít, ale když jsem ho ochutnala, bylo jasno. Je opravdu neuvěřitelně lahodný a prostě tak nějak...mléčný. Navíc má lehounce slanou chuť, která vás překvapí tím, jak se na sladký dezert hodí. Nijak jsem ho tedy na polevu nesladila, prostě jen trochu zředila bílým jogurtem, aby se lépe roztíral a pořádně posněžila skořící. Koncert chutí může začít:-)

Jak to dělám já (1 koláč):

Korpus
3/4 hrnečku celozrnné pohankové mouky
3/4 hrnečku celozrnné pšeničné mouky
prášek do pečiva
2 střední mrkve
150 g bílého jogurtu
4 lžíce medu
hrst mandlí
1 lžička skořice
špetka soli
2 vajíčka
2 lžíce másla (já použila oříškové)

Poleva
1 balení Smetanového sýru Fénix
několik lžic bílého jogurtu
3 lžičky skořice

Nejdřív si nastrouhám (nebo někoho vhodně zaúkoluju:D) mrkev a hodím ladně položím do mísy. Přiklepnu vajíčka, přidám roztopené a vychladlé máslo (oříškové netřeba roztápět), jogurt, med a promíchám s moukami a práškem do pečiva. Nakonec můžu přidat špetku soli, mandle a skořici (s tou se ale ještě vyblbnu na polevě, tak i pro skořicomaniaky - pozor:D). Pokud je těsto moc husté, dá se pomoct trochou mléka či jeho alternativy. Budoucí korpus vyliju do vymazané a vysypané formy a peču asi na 180 stupňů, dokud test špejlí nedopadne uspokojivě - těsto ale bude uvnitř díky mrkvi pořád vlhké a tak to má být, žádná buchta dusivka:-)

Když koláč vystydne, namažu ho připravenou polevou (ano, z celých dvou ingrediencí - smetanového sýru a bílého jogurtu), podle chuti posypu skořicí a nechám v lednici ztuhnout.





Doufám, že vám mrkvový dort bude chutnat tak jako nám. Díky vlhkosti těsta zůstane naprosto stejně čerstvý minimálně tři dny a skvěle se hodí i jako sváča. Nebo snídaně a sváča. Nebo...

Pokud vám trochu Fénixe zbyde, skvělý je i namazaný na pečivu, zkuste domácí žitný chleba nebo celozrnné housky.

A jak se vaří/peče vám?:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ivannax ivannax | Web | 6. února 2015 v 21:30 | Reagovat

Vyzerá fakt skvele! Musím povedať mamine, nech to skúsime, pretože mne samej by sa podarilo zapáliť celý byt :P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama