Ricottové kuličky s kokosem

6. ledna 2015 v 15:03 | Llamka |  Svačiny, dezerty
Původní recept jsem si přivezla z Itálie. V jižanském duchu vaření se skládal jen ze tří ingrediencí a vlastně nešlo tak úplně o kuličky - spíše o splácané kousky kokosové hmoty do mini krtčinců:-). A mimo to byly jedním z důvodů, proč jsem si italskou kuchyni naprosto zamilovala.



Když jsem se tehdy vrátila domů, toužila jsem se do nich zakousnout (no dobře, narvat si jich plnou pusu) znova. S čím jsem nepočítala byl fakt, že tehdy nebyla ricotta nikde k sehnání! Chodila jsem o ní prosit i do sýráren a prostě nic:D
Dneska už ji však koupíte i v Lidlu nebo Tescu a celkem za pár korun. Pokud náhodou někdo neví - ricotta je zdravý, měkký, netučný sýr (má kolem 10% tuku). Konzistencí i chutí se trochu podobá tvarohu.

Z původního receptu jsem ponechala základní ingredience - tedy kokos a sýr. Poslední - moučkový cukr jsem nahradila jinýma, zdravýma, hodnotnějšíma dobrotama.


Jak to dělám já:
kelímek sýru ricotta (asi 200 - 250 g)
půl hrnečku kokosu
zralý banán
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce pšeničného nebo rýžového sirupu
hrst kešu oříšků
pár lžic kakaa
maliny, mandle nebo nic do středu

Nejdřív rozmixuju třtinový cukr na jemnější konzistenci. Přihodím ořechny a banán a vyšlehám takovou kašičku trochu pofidérní barvy:D Smíchám s ricottou a přidávám kokos, dokud nevznikne pevnější hmota. Dám si jí na chvilku do mrazáku, aby se lépe tvarovala a pak už patlám kuličky - doprostřed můžete dát nějaké překvápko, já dala krásně kontrastní maliny, ale možný je jakýkoliv ořech, ovoce, kus hovězího,...(:-D To ve skutečnosti moc nedoporučuju). Pak kuličky obalím v tenké vrstvě kakaa - doporučuju nasypat ho trochu na talíř a kuličku v tom vyválet jako černošského sněhuláka.





Doufám, že si netradiční chuť kuliček oblíbíte tak jako my (a pokud by vám zbyla ricotta, dala by se použít do domácích housek). Hodí se na jakoukoliv slavnostnější událost (když vás nelákají tuny vlašáku a větrníků), krásně by se daly udělat i jako bonboniéra:-) A díky zdravějším surovinám můžou posloužit taky jako mlsání k filmu nebo dopolední sváča.

Jinak vám dnes ještě chci poděkovat za úžasnou návštěvnost. Za poslední dny se mi tu prožene kolem 300 návštěvníků denně, kteří dohromady přečtou něco mezi 450 - 800 články. Obrovsky mě motivujete a jsem šťastná, že se mnou vaříte, objevujete, chutnáte. Pokud se se mnou chcete o cokoliv podělit nebo se na něco zeptat, kontaktujte mě prosím na FB nebo mi napište mail (kontakt zde) či komentář.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Quík Quík | 6. ledna 2015 v 21:36 | Reagovat

To vypadá NAPROSTO luxusně! Už mám "v záložkách" skoro všechny tvoje recepty a brzy se na ně chystám! :-D

2 fitness-lamka fitness-lamka | E-mail | Web | 8. ledna 2015 v 8:15 | Reagovat

[1]: Quík, děkuju moc:-) Doufám, že se povedou a budu ráda, když dáš vědět:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama