Mandlovo-ovesné sušenky

22. ledna 2015 v 18:15 | Llamka |  Svačiny, dezerty
Výborné, voňavé, rychle hotové a bez cukru i mouky - takové jsou tyhle mandlové krásky.



Zajímavost - mandlí máme hned dva druhy: z mandloně sladkoplodé (mňam) a hořkoplodé (fuj). Ty druhé jsou dokonce ve větším množství dost jedovaté, ale netřeba se bát, jsou tak hnusné, že sušenky z nich by asi nechutnaly ani nejotrlejšímu Lonzovi po čtyřech klobáskách a škopku piva.

Do těsta jsem vůbec nepřidala mouku - samotné rozmixované mandle se třeba v Indii používají přímo k zahušťování omáček jako je....kari omáčka, kari omáčka aaaa....omáčka s kari? :D

Těsto vyjde jen asi na 10 - 12 sušenek dle velikosti, jestli máte doma někoho, kdo vám je může štípnout, doporučuju dělat rovnou dvojitou dávku:-)

Jak to dělám já (asi 10 sušenek):
50g mandlí
1 lžíce másla (může být třeba i oříškové)
1 vejce
6 lžic mletých ovesných vloček
2 lžíce medu
libovolně: lžička skořice, plátky mandlí, pokud je třeba, lžíci vody nebo mléka

Nejdřív si hodím do mixéru mandle a trochu rozmixuju - mně se líbí, když jsou mandle v sušenkách citelné, proto je pomelu jen trochu. Přesypu do misky a pomelu vločky - ty mixuju, dokud z nich téměř mouka není. Přidám slepičí ovulaci, roztopené (ale vychladlé) máslo, med a jestli chceme tak skořici. Vypracuju těsto a neujídám. Nebo jenom trochu.
Aby se líp tvořily sušenky, dám těsto chvíli do ledničky, kde mi ztuhne. Pak si předehřeju troubáka na 200 stupňů a na pečící papír kladu hroudičky, které roztlačím až do požadovaného tvaru.
Péct se budou asi 15 minut, poznám podle toho, že dno začne růžovět až hnědnout:-)



Pozor, čerstvé sušenky jsou křehké, proto je potřeba je nechat před manipulací trochu vychladnout.

Pokud máte chuť na vločky i jinak, doporučuju třeba makovou ovesnou kaši, ovesné lívance nebo domácí celozrnný chleba :-)

A jaké jsou ty vaše oblíbené (ne)fitness sušenky k čaji?:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 not-princess not-princess | E-mail | Web | 22. února 2015 v 16:43 | Reagovat

tak tento recept na 100% vyzkouším :) ! Nejspíš hned zítra.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama