Doopravdy celozrnné, křupavé domácí housky

4. ledna 2015 v 10:08 | Llamka |  Hlavní jídla
Štve mě, že jít do obchodu a koupit opravdu kvalitní celozrnné pečivo je úkol horší než ten, co dostala Maruša, když měla jít v prosinci hledat jahody (jak jsem psala tady, měla prostě skočit do nejbližšího Lidlu a měla by vystaráno). Tak co se o čerstvé a fit pečivo postarat sami?:-)



Když jsem se do pečivové problematiky trochu zakousla, nestačila jsem se divit. Pro případ že vy jste ještě příležitost neměli, pro vás mám krátký přehled o fíglech, kterými se nás snaží páni obchodníci očurat oblafnout:

- cereální pečivo znamená obilninové (cereálnie = obilovnina). Takže i ten nejobyčejnější bílý rohlík je "plný cereálií",

- vícezrnné pečivo zase znamená, že na jeho výrobu je použito více druhů muk. A aby bylo takto označeno, stačí, aby obsahovalo nějakých 5% semínek - to znamená, že výrobci bílou housku posypou trochou ovesných vloček a voilá - máme vícerznné pečivo,

- pokud vytrváte a přece jen se vám povede objevit pečivo označené jako "celozrnné", máte jistotu (teda pokud nějaká nepozorná prodavačka neprohodila cedulky:D), že toto pečivo obsahuje alespoň 80% celozrnné mouky. Haleluja.

A na závěr, rozdíl mezi celozrnnou a necelozrnnou moukou je mimo jiné i v poměru látek jako je třeba hořčík a různé vitaminy - nerafinovaná mouka jich obsahuje okolo 80% více než rafinovaná.


Tak a už dost keců zajímavostí o tom, proč je bílá mouka zlá a tmavá hodná. Zvu vás do lamí kuchyně, kde jsou napečené voňavé housky - s láskou, převážně z celozrnné mouky a bez éček a jiných hovadin zbytečností:-)


Jak to dělám já - na 8 kousků:
1 hrnek celozrnné žitné mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
2-3 lžíce obyčejné hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1/2 až 1 lžička soli
1 lžíce třtinového cukru
1/2 kostky droždí
2 lžíce tvarohu
3 lžíce mléka
voda

V teple nechám vzejít kvásek, mezitím si smíchám mouky (já přidala ještě 2 lžíce ovesných vloček), olej, sůl, mléko a tvaroh a dala jsem ještě trochu italských bylnek - i když jsem dlabala housky s marmeládou, byly perfektní:-). Přidám vodu abych dostala adekvátní hustotu těsta a vmíchám vzešlý kvásek. Dobře těsto promasíruju a nechám ho tak hodinu a půl v klidu kynout.
Potom rozdělím těsto na 8 částí (pokud se vám bude lepit k rukám, jakožto dost možná bude, oplachujte si průběžně ruce studenou vodou), z každé části udělám ještě 3 miničásti a pletu housky. Upletené potřu vajíčkem a ještě můžu dozdobit - semínkama, mákem, hrubozrnnou solí,...
Pod utěrkou nechám maličko dokynout, roztopím troubu na 200 stupňů a peču asi 20 minut (dobře se to pamatuje, že?:D).


Jinak obecně doporučuju celozrnnou žitnou mouku - není drahá, pečivo z ní je výborné a dýl vydrží:-) Výborná je i špaldová, z té jsem dělala třeba zdravou pizzu.

Pečete si vlastní pečivo? Případně jaké kupujete?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ash23655 Ash23655 | Web | 4. ledna 2015 v 17:04 | Reagovat

máš super blog jen tak dál:D

2 Ala Ala | Web | 6. ledna 2015 v 14:23 | Reagovat

Super čtení

3 Mája Mája | 3. dubna 2015 v 14:07 | Reagovat

Skvělý recepty, skvělý všechno:-)Dál, dál a dál:-D :-)

4 Klára H. Klára H. | 11. září 2015 v 18:15 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat,kolik mám dávat vody.A mouka a mleko v kvasku je započítaná do receptu anebo se přidává zvlášť? Jinak tyhle housky už delam podruhé, těsto ze začátku husté až drobive,naliju trochu vody a je ridke. Nehroutim se z toho, duchapřítomně tam přihodím mouku a jedu☺ Jsou výborné,díky moc za ně!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama