Domácí žitný chleba se semínkama

14. ledna 2015 v 8:42 | Llamka |  Snídaně, brunche
Dělala jsem drobný průzkum ve dvou supermarketech. Cíl nebyl nijak složitý - chtěla jsem zjistit, jaký výběr budu mít, když si budu chtít domů odnést celozrnné pečivo.


Jak (ne)poznáte celozrnné pečivo a čím vším se nás snaží supermarkety očurat, jsem psala už tady. Stejně jsem ale nestačila zírat, když mezi snad třiceti druhama pečiva jsem našla jedinné, ustrašeně se choulící bagetky, které měly právo být označovány jako celozrnné (a evidentně se za něj skoro styděly). Kdybych ještě měla ten nehorázný požadavek na to, aby pečivo bylo i čerstvé, ne z rozmrazeného polotovaru, rovnou bych asi ostrouhala mrkvičku.


Jo a ještě něco - jedna tahle bagetka stála kolem dvacky. A za tu cenu si upečete doma celý, krásný, kvalitní chleba. Koukněte :-)

Jak to dělám já:
1 a 1/2 hrnečku (celozrnné) žitné mouky
3/4 hnečku celozrnné pšeničné mouky
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje
kvásek (2/3 droždí + 1 lžíce třtinového cukru)
pár lžic mléka či jeho alternativy
voda dle potřeby
pár lžic ovesných vloček, libovolná semínka


Nejdříve si nechám vyběhnout kvásek - mezitím si smíchám mouky, sůl, olej, přidám kvásek, mléko a tolik vody, ať se s těstem dá dobře pracovat - musí být spíš tuhé, držet tvar. Já přidala ještě pár lžic ovesných vloček a hrst slunečnicových semínek. Dáme těstu kvalitní krční masáž a necháme kynout. Tak po hodině by mělo těsto začít nabývat objem, po hodince a půl je připravené k pečení. Uplácáme bochník, můžem ještě potřít vajíčkem a posypat semínkama/vločkama/zlobivýma dětma, necháme ještě 10 minut odpočinout pod utěrkou a dáme do rozehřáté trouby - nejdříve tak 10 minut na 200 stupňů, potom necelou hodinu asi na 160. Jestli je chleba hotový poznáme klasickým testem špejlí:-)



Díky žitné mouce vydrží chleba čerstvý i několik dní, ne že se z něj stane ta guma, co z rozpékaného pečiva z obchoďáku. Vážně, lidi - není to nic složitého, stihnete si u toho vyprat/nalakovat nehty/zacvičit/pročíst můj blog:-), ušetříte a hlavně - opravdu víte, co jíte. A to podle mě stojí za to. A pokud chcete vyzkoušet třeba celozrnné housky, koukněte sem a pokud váháte, co na chleba namazat, inspiraci můžete najít tady:-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Míša Míša | 24. ledna 2015 v 19:47 | Reagovat

Výborná záležitost. Z tohoto množství jsem udělala čtyři pořádné dalamány. Pekla jsem úměrně kratší dobu. Do těsta jsem přidala něco fenyklových a anýzových semínek a povrch sypala kmínem. Jsou pěkně hutné, nikoliv lepivé a syté. Dva ze čtyř padly ještě zatepla.

2 fitness-lamka fitness-lamka | E-mail | Web | 26. ledna 2015 v 11:50 | Reagovat

[1]: Míšo, jsem moc ráda, že chutnaly!:-) Je prostě fajn si udělat něco takového doma, že?:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama