Domácí hamburgery - ne "na prase"

11. ledna 2015 v 10:48 | Llamka |  Hlavní jídla
Nejsem si jistá kdo, proč a co to hamburgerům vlastně udělal. Tu věc, na kterou je plno z nás zvyklá jakožto na hamburger jsem měla v McDonals možná tak dvakrát v životě. Nikdo na okurku nezapomněl, ale celé to bylo vážně strašlivé. Přitom - základem hamburgeru by mělo být kvalitní hovězí maso, houska, dresing, omáčka a čerstvá zelenina. Tak proč jako ne?:-)



Hamburger. Představitel americké kuchyně, menu většiny fast foodů, zkrátka prasárna na druhou ne zrovna jídlo ladící se zdravým živnotním stylem. Jedno odpoledne jsem ale přemýšlela - proč vlastně? A večer jsme už měli domácí, čerstvé, naprosto úžasné hamburgery. Vážně, raději je neděláme často, protože jich sníme jakékoliv množství:-)

Hovězí maso zbožňuju. A o lidech, kteří se kvůli strachu z cholesterolu a bůhví čeho krmí jenom kuřaty, sójou a rybami si myslím, že dělají velkou chybu. Dobré hovězí je podle mě rozhodně naprosto vhodnou položkou v kvalitním a zdravém jídelníčku. Nám se maso na hamburgery povedlo sehnat krásné, do 15% tuku.

Jak to dělám já (4 hamburgery):
500 g mletého hovězího masa
4 housky (nejlépe samozřejmě čerstvé, celozrnné - můžete si je i upéct)
1-2 rajčata
1/3 salátové okurky
pár listů salátu
2 lžíce zakysané smetany/jogurtu
sůl, pepř, bylinky, pár kapek (kokosového) oleje

Nejdříve si nachystáme maso - dobré hovězí nepotřebuje grilovací či jakékoliv jiné koření, natož strouhanku a vajíčko - prostě maso jen osolíme, opepříme a uplácáme vytvarujeme 4 hamburgery, měly by být asi 1 cm vysoké. Rozpalíme trošku oleje (myslím ale, že by to mohlo jít i "na sucho") a necháme je restovat na pánvičce, občas obracíme.
Mezitím si nachystáme zeleninu a dresing - já jednoduše smíchám smetanu/jogurt s čerstvou pažitkou, bazalkou a solí, poslouží ale i sušené koření. Rozkrojíme housku a mezi ní už skládáme zeleninu, dresing i maso - jak se to každému líbí:-) Já přidala ještě kapku chili omáčky, krásně to podtrhlo chuť.


A jaké je vaše oblíbené tajemství hamburgerů?:-)

P.S: Nedávno jsem upravila rozdělení "jídelních" rubrik (jak na facebooku, tak tady) - doufám, že vám to umožní snadnější orientaci a hledání inspirace:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 not-princess not-princess | E-mail | Web | 11. února 2015 v 14:33 | Reagovat

Tvůj recept se mi dooost líbí :) Taky si dělám domácí hamburgery miluju to! Teď jsem na ně dostala megachuť! sáákrA:D!
Ve fastfoodu jsem tohle jídlo ovšem neměla ještě NIKDY! Ani to zkoušet neplánuji, protože se mi to jídlo nelíbí a ani mi to nevoní a pokud mi jídlo nevoní a ani se mi nelíbí, tak ho nemám potřebu jíst!
Jak to tak ale vidím,tak se k tobě pro inspiraci stavím častěji :) !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama