Celozrnná vánočka. Voní i chutná božsky:-)

28. prosince 2014 v 14:53 | Llamka |  Snídaně, brunche
Klasika neklasicky - voňavá, opojná vánočka protkaná brusinkami a mandlemi. Vychutnáte si její tradiční chuť a přitom neporušíte (v rámci povánočních možností) clean eating :-)



Důvod, proč jsem vymyslela recept na zdravou vánočku není ani maličko nepředvídatelný - jednoduše zbožňuju tu měkkost a vůni klasické vánočky, JENOMŽE. Jakožto fitnessáci se pochopitelně nebudeme cpát kilama cukru a bílé mouky, že? A tak vznikla tahle fitness vánočka - snad si na ní pochutnáte tak, jako my:-)

Jak jí plácám dělám já:
500 g mouky (cca 3 hrnečky) - já nakombinovala celozrnnou pšeničnou a špaldovou
Sušené droždí
100 g přírodního sladidla - já použila pšeničný sirup
100 g másla
1 vanilkový bio cukr
1 slepičí ovulaci
1 hrneček mléka (či jeho alternativy)
hrst brusinek
hrst mandlí
lžička rumu nebo pár kapek rumového aroma
špetka soli

Nejdříve naložím brusinky a mandle - smíchám s rumem či aromatem v misce a nechám jima rumový smrádek vůni prostoupit. Pak proseju mouky s droždím, přidám roztopené, ale vychladlé máslo, vanilkový cukr, sladidlo. V jiné misce (v kuchyni začíná být pořádný binec:D) rozšlehám vajíčko v mléce, přidát špetku soli. Vše zapracuju v těsto, provádím kvalitní masáž kolem deseti minut. Nakonec do něj přidám brusinky a mandle a v teple nechám asi dvě hodiny kynout. Potom zapletu vánočku (je o moc snažší to napsat, než udělat:D) a pod utěrkou jí dopřeju ještě tak půl hodinky odpočinku. Mezitím si roztopím troubu na 200 stupňů, vánočku potřu vajíčkem, posypu kousky mandlí a nechám ji tam asi čtvrt hodiny zapéct, poté snížím teplotu na 150 stupňů a směle pokračujeme asi 25 minut.




Jinak špaldovou mouku jsem si poslední dobou dost oblíbila - budu ráda, když se podíváte třeba na recept pizzy :-)

Zkoušeli jste letos nějaké alternativní (zdravější) pečení, nebo si dali klasické linecké? Pochlubte se:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Aky(šek) Aky(šek) | 29. prosince 2014 v 8:20 | Reagovat

Tak si tu k snídani pojídám svůj jogurt s banánem a závidím. Každopádně u ingredience "slepičí ovulace" jsem ho málem polovinu vyprskla na monitor. :-D

2 fitness-lamka fitness-lamka | E-mail | Web | 3. ledna 2015 v 7:59 | Reagovat

[1]: Když se k nám stavíš, dostaneš tolik slepičích ovulací, kolik si budeš přát:D :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama